Van 10.000 uur naar 20 uur!

Jij hebt een droom!

Dromen kan spannend zijn. Honderden positieve en negatieve gedachten kunnen je passeren. En dan eindelijk, eindelijk durf je de gok te wagen. Stapje voor stapje ga jij jouw droom achterna. En die stapjes kosten tijd. Maar nog mooier, de stapjes zorgen dat je droom niet meer een droom is. Nee, nog veel mooier: jouw droom leef je! En daar durf jij best tijd voor te maken.

En over tijd gesproken. Er bestaat zoiets als de de 10.000 uur regel: Dr. Ericson schreef een boek waarin hij vertelde dat als je 10.000 uur doelgericht oefent je uiteindelijk een expert wordt. Of je nu viool gaat spelen of houtbewerking gaat uitoefenen, na 10.000 uur oefenen ben je expert!

⁠Dat klinkt fantastisch toch? Maar we zullen de rekensom even voor je uitzetten. Want 10.000 uur houdt in:⁠
– 10.000 uur staat gelijk aan 1 jaar en 51 dagen⁠
– Je zal expert zijn na 3,4 jaar mocht je enkel 8 uur per dag oefenen.⁠
– Mocht je per week 10 uur aan je nieuwe skill besteden, dan duurt het ongeveer 19+ jaar voor je expert bent. ⁠

De laatste twee punten kunnen voor kriebels zorgen. Best logisch want het kan demotiverend zijn om om te beginnen met iets nieuws. Er borrelen daarom twee vragen op:⁠
1. Moet je altijd expert zijn in het gene dat je doet?⁠
2. Is het ook prima in onze maatschappij om ‘gewoon’ ergens plezier in te hebben en dat je zelf beoordeeld of je er goed in bent? (Natuurlijk binnen de regels en veiligheid van een ieder).⁠

Ik, Talitha, begon bijvoorbeeld pas op mijn 18e met viool spelen. Iets wat ik al heel lang wilde maar niet durfde. Gelijk bij de eerste les werd mij haarfijn vertelt dat ik nooit expert zou worden en enkel de basis onder de knie kon krijgen. Well, precies waar ik voor kwam eigenlijk! En toch zorgde het toentertijd dat ik het niet langer dan twee jaar vol hield.⁠

Maar nu komt het fijne nieuws. Er bestaat ook zoiets als de 20 uur regel!
⁠⠀
Persoonlijk vond ik de 10.000 uur regel eerder een belemmerende regel om een nieuwe skill te leren dan motiverend. En bij het lezen van deze regel stuitte ik op een TEDx talk van Josh Kaufmann. Hij zegt: je kan van iets waar je geen kennis van hebt goed worden in een skill door 20 uur intensief oefenen.
⁠⠀
Dat klinkt hoopvol en haalbaar toch? In plaats van jaren lang uren en uren intensief oefenen om iets nieuws goed te kunnen (10.000 uur regel) naar een maand lang elke dag een half uur intensief oefenen om een nieuwe skill goed te kunnen.⁠⠀
⁠⠀
Om de eerste 20 uur van het oefenen van een nieuwe skill snel en effectief te leren geeft John nog vier simpele stappen mee:⁠⠀
1. Kijk specifiek wat je wilt leren en breek dit op in stukjes die je kan leren.⁠⠀
2. Leer genoeg zodat jij jezelf kan verbeteren.⁠⠀
3. Verwijder praktische alles wat afleid om je nieuwe skill te leren zodat je gefocust kan werken en leren.⁠⠀
4. Oefen voor minstens 20 uur de skill die jij wilt leren.⁠⠀
⁠⠀
Met deze 20 uurs-regel en de vier stappen ben ik benieuwd welke droom weer bij jou op kwam. Misschien begin het wel weer licht te kriebelen voor die ene droom, hobby of skill die je ooit eens opgaf. Of zelfs nog niet eens een kans hebt gegeven.⁠⠀
Of het kan ook iets zijn wat je samen met je kind wilt oppakken…⁠⠀
⁠⠀
Durf jij het aan om 20 uur je tijd te geven aan die ene droom of skill die je wilt leren?

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *