Tafel moment: Het rad van emoties

Zie je het ook zo vaak gebeuren dat je kind het even lastig heeft met zijn emoties en gevoelens? Dat is helemaal niet gek. ⁠⠀
⁠⠀
Een kind moet nog leren hoe hij zelf met zijn emoties moet omgaan. En hij heeft jou als volwassene hierbij nodig. Simpelweg omdat er een belangrijk deel van de hersenen nog niet volgroeid is bij je kind: de prefrontrale cortex. Dit is het hersengedeelte dat kan analyseren, afstand van de situatie kan nemen en jezelf onder controle kan houden. Je kind is simpelweg nog niet in staat om zichzelf te kalmeren.

Eigenlijk is het best simpel. Het enige wat je kind nodig heeft is jou: dat je er bent om gerust te stellen en te troosten. Zodra je kind is gekalmeerd, kunnen de emoties benoemt worden. Het benoemen van wat je voelt zorgt dat de hersenen, die op volle toeren draaien, worden gekalmeerd en dat je kind tot rust kan komen. ⁠⠀
⁠⠀
Hoe mooi is het dat jij je kind kan helpen bij de ontwikkeling (van dus ook die prefrontale cortex). En zo leert je kind in de toekomst, zelfs als ze volwassen zijn, beter met stress en emoties omgaan. ⁠⠀

Om samen met de kinderen eens naar die emoties te kijken, kan je het rad van emoties spelen. 

Wat heb je nodig?

Wat ga je doen?

Stap 1.
Print het rad van emoties en de kaartjes uit.

Stap 2. 
Knip de twee cirkels en de kaartjes uit zoals staat aangegeven. Prik een gaatje in het midden van het emotie rad en de tweede cirkel van het rad. Leg de tweede cirkel van het rad op de cirkel van de emotie cirkel. Plaats de splitpen of een prikker in het midden van de cirkel.

Stap 3. 
Tijd om het spel van het rad van emoties te spelen! Leg de kaartjes met de opdrachten naar beneden op een stapel. Om de beurt mag er iemand aan het rad draaien. Wanneer je aan de beurt  bent draai je aan het rad en pak je een kaartje. Lees de opdracht voor en voer deze uit. 

Veel plezier!

Met Ik Ben wordt in het tijdschrift naast dromen en echte verhalen aandacht besteedt aan emoties. Houdt Ik Ben in de gaten voor het eerste kindertijdschrift waar kinderen echte verhalen mogen lezen en aan de slag mogen met hun dromen en emoties.

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *