activiteit liefde voor jezelf

Maak je eigen knuffel spray!

Ken je die momenten dat het voor iemand in jouw huis moeilijk is om de emoties onder woorden te brengen? Of het nu is omdat jij of je kind verdrietig of boos is, een goede lange knuffel brengt wonderen. Waarom? Omdat ze zorgen dat je lichaam oxytocine aanmaakt. Een stofje dat zorgt dat jij je gelukkiger voelt. Oxytocine heet daarom ook wel het knuffelhormoon. 

Maak je eigen knuffel spray zodat je elkaar kan onderspuiten met het knuffelhormoon. Dit zorgt geheid voor goede knuffels, troost en meer geluksgevoel. 

Hoe werkt het? De knuffelspray werkt in elk huis anders. Spreek samen met elkaar af hoe de knuffelspray bij jou thuis werkt. 

Om je toch een idee te geven: spray de knuffelspray op iemand die boos, verdrietig, bang of …. is. Vraag of je een knuffel mag geven. Geef elkaar een goede lange knuffel!

Wat heb je nodig?

  • Lege spuitbus
  • Witte sticker of wit papier
  • Stiften
  • Eventueel lavendel, verse mint, kaneelstokje of eigen kruid of bloem naar keuze 
  • (Gedestiliseerd) water hoeveelheid afhankelijk van de grootte spuitbus
  • Pan
  • Kom
  • Zeef

Wat ga je doen?

Kies of je de knuffel spray neutraal wilt houden of dat je er een geurtje aan wilt toevoegen. Houdt je de knuffel spray neutraal begin dan bij stap 1b.  

Stap 1. Pak de bloem of kruid die je hebt gekozen. Was deze goed onder de kraan. Zet de pan op het vuur en schenk het water er in. Doe de bloembladeren en/of de kruiden in de pan. 

Stap 1b. Laat het water 30 minuten in de pan sudderen. Het water mag niet koken, anders haal je alle geur uit de bladeren. 

Stap 2. Nu de pan op het vuur staat, kan je het etiket van de knuffelspray maken. Schrijf of versier de witte sticker. Bevestig deze nog niet op de spray. 

Stap 3. Haal de pan van het vuur en laat het mengsel goed afkoelen. Heb je bloemen en/of kruiden meegekookt? Zeef het mengsel dan in de kom. De bloembladeren en/of kruiden die je in de zeef hebt opgevangen mag je weggooien.
Giet het water uit de kom in de spuitbus. 

Stap 4. Zorg dat de spuitbus goed droog is. Bevestig nu de zelfgemaakte sticker op de spuitbus. En voila, je hebt je eigen knuffel spray!

Zin in meer fijne activiteiten en tool bij het omgaan met emoties? Bestel het Ik Ben tijdschrift en lees alles over Merritt Moore en laat je kind de wereld ontdekken op zijn eigen manier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *