interview

De creatievelingen van Ik Ben: Priyanka Kashyap

Ik Ben wordt gemaakt door verschillende artiesten. Het werk van deze artiesten zorgt dat Ik Ben de uitstraling heeft van een prentenboek. Kinderen kunnen zo hun fantasie de vrije loop laten gaan. In de reeks ‘de creatievelingen van Ik Ben’ vertellen illustrators, fotograaf of hand letteraar zijn of haar verhaal.

Priyanka Kashyap groeide op in een klein stadje Sibsagar in India. Twee jaar geleden verhuisde ze voor werk naar Amsterdam. Het is haar eerste keer dat ze in het buitenland woont en woont met veel plezier in Nederland met haar man en Nederlandse kat – al vindt zede lange winters iets minder aangenaam :). 

Met een ingenieursdiploma op zak en een master in de bedrijfskunde, ontdekt Priyanka sinds een jaar de wereld van de kunst.

Ze blijft gek op het kraken van cijfers en werkt overdag met liefde voor een groot bedrijf. Als hobby is ze sinds 2020 gestart met illustreren wat leidde tot de eerste illustraties voor Ik Ben. Priyanka is dankbaar dat ze het inspirerende verhaal van Merritt Moore heeft mogen illustreren en het levendige kleine meisje Naba in de eerste editie van Ik Ben.

Vertel, je bent een illustrator. Hoe ben je hierin geïnteresseerd geraakt en hoe bent je begonnen?

Ik ben erg dol op het kijken naar tekenfilms voor kinderen. Zelfs nu nog is het iets wat mijn humeur opfleurt. Ik kijk dan graag Disney en Pixar films.Ik wist dus dat het maken van illustraties voor kinderen me heel gelukkig zou maken. Vertel, je bent een illustrator.

Lange tijd wist ik niet zeker wat ik moest doen, want als kind had ik geen toegang tot kinderliteratuur en ik heb geen formele opleiding in animatie. Maar na verloop van tijd ontmoette ik vrienden die illustrators waren, en met toegang tot sociale media begon ik verschillende illustratoren en kunst accounts te volgen. Dit hielp me om duidelijkheid te krijgen over wat ik wil doen. Als voorbeeld had ik mijn moeder die toen ik jong was schilderde. Het hielp mij met de basis om aan deze reis als illustrator te beginnen.

Wat is je favoriete bezigheid buiten het illustreren? En waarom doe je dat zo graag?

Naast het illustreren hou ik er van om mij fysiek uit te dagen en fit te blijven. In het verleden heb ik gedanst, yoga gedaan en zelfs aan gymnastiek gedaan. Momenteel loop ik graag hard, een goede trainingssessie maakt mij gelukkig. Door de pandemie heb ik nu zelfs een mini gym thuis gemaakt zodat ik mijzelf fysiek kan blijven uitdagen.

Wat inspireert je bij het creëren van je kunst?

Mijn belangrijkste inspiratiebron zijn de tekenfilms en animatiefilms die ik in de loop van de jaren heb gezien. Ik denk dat elke grappige tuimeling of maffe uitdrukking die ik heb gezien, terug te vinden zijn in mijn illustraties. Maar ik haal nu ook inspiratie uit de schattige en onhandige bezigheden die mijn kat uitvoert.
Inspiratie vind ik ook in het werk van andere kunstenaars. Wanneer ik een specifieke illustratie opdracht krijg, lees ik veel over het onderwerp om de achtergrond te begrijpen.

Hoe zijn de illustraties voor Ik Ben ontstaan? Kun je iets vertellen over het proces?

Ik Ben gaf mij de juiste hoeveelheid informatie om als jonge illustrator aan de slag te gaan. Tegelijkertijd had ik de vrijheid om mijn eigen stijl en creatieve elementen toe te voegen aan de illustraties.

Voor het verhaal van Merritt Moore heb ik mij ingelezen over haar prestaties. Maar ook het bestuderen van veel afbeeldingen die online beschikbaar waren hielpen mij om de toon van de illustratie neer te zetten en het karakter vorm te geven.

Het artikel over Naba, de kleine wetenschapper, had ik veel plezier in het verkennen van de uitdrukkingen van het personage. In mijn gedachten moest ze vol leven zitten en niet bang zijn om risico’s te nemen. Het was de eerste keer dat ik met zo’n personage werkte en ik mijn doel was om Naba echt tot leven te brengen.

Welke projecten zijn belangrijk geweest voor je als persoon en voor je ontwikkeling?

Elk project waar ik kinderen een glimlach op hun gezicht kan toveren zijn voor mij belangrijk. Daarom kies ik zo bewust voor het maken van kinderillustraties.
De illustraties die ik voor Ik Ben heb gemaakt zijn voor mij daarom bijzonder, omdat het de eerste keer was dat ik de kans kreeg om illustraties voor kinderen te maken.
Op het moment mag ik voor een kinderboek illustraties maken en ik ben al benieuwd om het boek in mijn handen te houden en door te bladeren.

Wat is er moeilijk aan het werk dat je doet/maken?

Overdag werk ik met cijfers en na de kantooruren illustreer ik. Soms kom ik tijd tekort maar het jongleren tussen het kraken van cijfers en het illustreren is een heerlijke uitdaging.
Het is wel eens lastig als ik een mooi idee heb voor een illustratie en dit niet kan uitwerken door tijd tekort. Maar als ik dan kijk dat ik een jaar geleden ben gestart door simpelweg mijn werk op Instagram te plaatsen, dan voelt het als een droom en ben ik ontzettend dankbaar dat ik mag illustreren.

Wat hoop je te bereiken met je werk?

Ik hoop dat mijn werk een glimlach tovert op het gezicht van een kind.
Ik weet hoe mooie verhalen je op magische wijze naar een betere wereld kunnen brengen. Als ik deel uitmaak van zo’n verhaal dat een kind geluk brengt, geloof ik dat ik iets bereikt heb met mijn werk.

Vertel ons iets wat we nog niet over je weten (leuk/gek feitje):
Ik startte pas met gymnastiek toen ik 26 jaar oud was, nooit te oud.

Wat is je droom?

Mijn droom is om mijn neefjes, nichtjes en hopelijk wie weet mijn eigen kinderen in de toekomst, boeken die ik heb geïllustreerd te zien lezen. Ik hoop dus dat ik nog heel wat mooie verhalen mag ondersteunen met illustraties. En wie weet hoef ik op een dag geen cijfers meer te kraken en kan ik fulltime illustreren.

Welke tip zou je kinderen en volwassenen geven als ze ook willen illustreren of iets willen doen wat ze leuk vinden?

Als je iets nieuws wilt doen is de eerste stap altijd het moeilijkst. Geef jezelf dus rustig wat tijd om na te denken wat je wilt doen, wees lief voor jezelf en zet de eerste stap!
Als je iets creatiefs wilt doen zou ik zeggen: laat je inspireren door ervaren artiesten maar vergelijk jezelf niet. Je mag vertrouwen dat je een eigen unieke stijl hebt en dat helpt je om kunst te maken dat echt speciaal is.

Waar kunnen mensen je werk vinden?

Je kunt mijn werk vinden op mijn website www.priyankakashyap.com of mijn Instagram pagina @my.illustrations.diary.

Je kunt hier de Ik Ben bestellen waar Priyanka twee verhalen prachtig heeft geïllustreerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *