activiteit ontdekken

Zelf aan de slag met het ei-experiment!

Foto’s door Amely Vonk

De zwaartekracht houdt je voeten op de grond. Daardoor vallen voorwerpen op de grond als we ze in de lucht loslaten. hoe kan het dan dat een ballerina in de lucht kan draaien en toch met beide voeten op de grond landt?

Wat heb je nodig?

  • Zes eieren
  • Twee pannen
  • Stiften
  • Handdoek

1. Pak de eieren en leg er twee apart. Vraag nu een volwassene om te helpen. Pak twee pannen en vul deze met water. Leg in beide pannen twee eieren. Kook twee eieren halfzacht (5 minuten). Kook de andere twee eieren hard (15 minuten.

2. Zijn de eieren gekookt? Laat ze dan uitlekken en spoel ze af onder koud water uit de kraan. Leg alle zes eieren, dus ook de eieren die nog rauw zijn, een uur of langer in de koelkast. Zo kun je niet aan de warmte voelen welk ei rauw is en welk ei gekookt.

3. Het is tijd voor fun! Haal alle eieren uit de koelkast. Leg het tafelkleed op tafel of op de grond. Geef met een stift elk ei een nummer, gezicht of naam. Dit helpt je om straks de verschillende tussen de eieren te zien.

Hoe denk je dat de verschillende eieren zullen bewegen als je ze draait? (Dit noem je een hypothese, je doet een gok). Schrijf op wat je denkt.

4. Pak een papier en teken vijf kolommen. Schrijf bovenaan in de kolommen: ei linkerhand, hoe beweegt het ei?, ei rechterhand, hoe beweegt het ei? en in de laatste kolom: bewegen de eieren hetzelfde of verschillend?

Je kunt hier het printbare blad downloaden die in de activiteitenbundel staat.

Wat valt je op over het draaien van de eieren, weet je nu welke eieren rauw en gekookt waren? Schrijf op!

5. Wat heb je geleerd van jouw experiment? Klopte het met wat je van te voren had opgeschreven?

Meer ontdekken? Bestel hier de eerste editie van Ik Ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *