interview

De creatievelingen van Ik Ben: Febe Bordon

Ik Ben wordt gemaakt door verschillende artiesten. Het werk van deze artiesten zorgt dat Ik Ben de uitstraling heeft van een prentenboek. Kinderen kunnen zo hun fantasie de vrije loop laten gaan. In de reeks ‘de creatievelingen van Ik Ben’ vertellen illustrators, fotograaf of hand letteraar zijn of haar verhaal.

Febe stelt zich graag aan je voor aan de hand van vijf voorwerpen die iets vertellen over haar:

Paspoort boekje – een ontdekker: Ik hou ervan om nieuwe culturen te ontdekken en mensen te leren kennen. Ook telkens een beetje uit mijn comfortzone stappen, helpt me om meer te durven en controle los te laten. Én wat is het leuk om in andere culturen ook te ontdekken hoe zij creatief zijn op hun manier. 

Koffietas – een genieter van de kleine dingen: Ik kan echt genieten van een slow down momentje, soms is dat ’s ochtends, soms in de namiddag. Alleen al de geur van vers gemalen bonen is genieten! 

Polaroid foto – een genieter van mooie dingen : Ik ben altijd al bezig geweest met fotografie. Ik kan me meer focussen op de details rondom mij door de lens. Ik hou er ook van om polaroidfoto’s te combineren met handlettering in een foto album: twee passies samen! (Zie foto)

Ukelele – een muziekliefhebber: Al zingend en dansend als klein meisje is muziek altijd een groot deel geweest van mijn leven. Hoewel ik nu een stuk minder bezig ben met zelf muziek maken, haal ik af en toe mijn ukelele wel nog eens boven. 

Pen – een creatieveling: Big surprise: ook een fineliner/pen hoort bij mij. Een jaar of 6 geleden begon ik met handletteren en ben er sindsdien nog steeds mee bezig. Ik ben wel nog steeds opzoek naar op welke manier ik er de meeste voldoening uit kan halen – professioneel of als hobby. 

Vertel, je doet handlettering. Hoe ben je daartoe gekomen? Hoe ben je hierin geïnteresseerd geraakt en hoe ben je gestart?

Zinnen, woorden, letters. Ik heb er altijd al van gehouden. Als het niet al zingend was, dan was het in de vele voordrachtlessen. En was het niet in die lessen, dan schreef ik ze neer. Van kleins af ben ik bezig met dingen creëren, dus dan kwam het ook niet als verrassing wanneer ik besloot er mijn (bij)beroep van te maken.

Het handletteren is begonnen toen ik voor een cadeautje een leuk, passend gedichtje had geschreven. Ik wou er een persoonlijke toets aan geven, en wat is persoonlijker dan handgeschreven woorden? Dus, al scrollend op Pinterest deed ik inspiratie op en begon eraan. Dat was het begin van mijn grote avontuur.  Tijdens mijn studies (logopedie), begon ik stilletjes aan ook al mijn notities in mijn cursussen te handletteren. Dan gebruikte ik het excuus dat ik zo alles beter kon onthouden als ik er zo lang mee bezig was 😉 

Wanneer ik nu een zin zie staan, probeer ik de woorden in me op te nemen en de essentie eruit te halen. Op die manier probeer ik visueel de woorden tevoorschijn te toveren. Het moment dat iets afgewerkt is en er goed uitziet, geeft me dat zó ontzettend veel voldoening. Wanneer ik ergens binnenkom en ik mooie letters zie staan, maakt me dat oprecht blij. En het is net dát gevoel dat ik met anderen wil delen.

Wat is je favoriete bezigheid buiten het handletteren? En waarom vind je dat zo fijn?

Fotograferen! Hoewel ik de meeste foto’s gewoon met mijn smartphone maak, geniet ik er toch van om mooie plekjes te zien en de juiste compositie te zoeken. Ik hou er van om momenten op een mooie manier vast te leggen en ben telkens verwonderd dat je eenzelfde plek, persoon of voorwerp telkens op een andere manier kunt overbrengen.

Wat inspireert jou bij het maken/creëren?

Vaak door andere ideeën te zien op Pinterest, in winkels, op social media word ik getriggerd om nieuwe dingen uit te proberen. Toch is het niet altijd makkelijk om dan meteen actie te ondernemen. Dus vaker is het onbewust dat ik een aantal ideeën in me opneem en wanneer ik dan een project aangeboden krijg, komen die ideeën naar boven. Dat kan dan een bepaald kleurenpallet of lettertype zijn, maar ook een uitwerking of materiaalkeuze. Zo borduur ik soms ook letters of schilder ze op een muur. 

Processed with VSCO with av8 preset

Hoe ben je tot de handlettering voor Ik Ben gekomen? Hoe ben je te werk gegaan, hoe zag het proces eruit?

Eerst bekeek ik de moodboards en probeerde wat letters uit te tekenen op mijn iPad. Dan schetste ik het woord of de tekst uit op verschillende manier. Wanneer ik de juiste compositie gevonden had, ging ik op zoek naar de best passende ‘brush’ (in de app Procreate).

Daarna tekende ik de letters met de juiste brush over de schets heen in het zwart. Toen ik helemaal tevreden was, voegde ik het kleurenpallet toe en begon ik wat te experimenteren met verschillende kleuren. Wanneer ik voelde dat het kleur paste bij de boodschap, voegde ik verdere details toe aan de letters. Zo kregen sommige letters een schaduwlijntje of kleine patroontjes om ze op te vrolijken. 

Welke projecten zijn belangrijk voor jouw als persoon geweest en voor jouw ontwikkeling?

Krijtborden bij Le Pain Quotidien: Mijn eerste grote – erg last-minute – project waarbij ik op verschillende locaties in Vlaanderen het nieuwe seizoensmenu op de borden mocht gaan schrijven. Heerlijk! 

Krijtborden in Australië: Toen ik in Australië was, stelde ik in een aantal lokale zaakjes voor om op hun borden te gaan schrijven in ruil voor een lunch (en gezellige praatjes). Toch leuk om te weten dat het werk dat ik doe, overal ter wereld kan worden toegepast en geapprecieerd. 

Ramen in Gent: voor Curieus vzw mocht ik bekende quotes over heel Gent op ramen van winkels en barretjes gaan schrijven. Leuk om nog eens rond te trekken in mijn studentenstad en mijn handlettering achter te laten. 

Ik Ben: Ik lees ongelooflijk graag het Flow-magazine en zie daar telkens handlettering in passeren. Het is altijd iets geweest dat ik graag wou uit proberen, en met het Ik Ben tijdschrift kreeg ik hier eindelijk de kans voor 🙂 

Aan welke ‘eisen’ moet jouw werk van jezelf voldoen?

Ik moet er zelf gelukkig van worden als ik er naar kijk. Als ik het gevoel krijg dat ik er foto’s van wil nemen en die delen met mijn volgers, weet ik dat het goed zit. Want dat wil zeggen dat ik er zelf trots op ben! Ik weet van mezelf dat ik perfectionistisch ben en de lat vaak te hoog leg – een beetje minder streng zijn voor mezelf is iets wat ik nog aan het leren ben! 

Hoe ga je om met commentaar op jouw werk?

Negatieve commentaar is nooit leuk om te krijgen, maar aan de andere kant ben ik blij dat ook die mensen mijn werk te zien krijgen en de tijd nemen om er met een kritisch oog hun mening over geven. 

Verder weet ik ook dat ik een bepaalde stijl hebt, die niet bij elk soort persoon of project past. Ik probeer me wel te schikken naar wat een klant op zoek is, maar als ik voel dat ik iets tegen mijn zin moet doen of telkens teveel aanpassingen moet maken, weet ik dat ze beter op zoek gaan naar iemand anders. Dan ben ik niet wat ze zoeken.

Hoe geniet je het meest met wat je doet?

Ik geniet het meest als ik ergens op een mooie, gezellige locatie mag handletteren, zoals een groot krijtbord in een horecazaak. Dan kom ik aan en zie ik een leeg krijtbord of raam. Met mijn ontwerp naast me, wat muziek in mijn oren en krijtstiften in mijn achterzakken begin ik er aan. Af en toe eens pauzeren om een praatje te maken met iemand, wat lekkers eten.. Om dan uiteindelijk weg te stappen en te zien dat het bord mooi in het interieur past en de aandacht trekt.

Wat is iets wat moeilijk aan het werk dat je doet/maakt?

Telkens met nieuwe ideeën komen, zoeken hoe ik het handletteren kan combineren met een andere creatieve vorm. Ik zou ook graag vaker willen samenwerken aan grotere projecten met andere creatievelingen, want als ik samen met anderen kan brainstormen krijg ik altijd een stuk meer energie om erin te vliegen. Ook de voldoening is dan een stuk groter als je ze kan delen.

Wat hoop je met jouw werk te bereiken?

Ik hoop enerzijds om bij horecazaken en winkels bij te dragen aan de stijl van het gebouw. Als ze een mooi interieur hebben, mogen daar zeker ook mooie letters bij. 

Anderzijds wil ik andere creatievelingen inspireren en van leren. Het is soms moeilijk om in je eentje creatief bezig te zijn. Maar in groep, aan de hand van workshops, is dat altijd een stuk leuker! 

Welke tip zou je kinderen willen geven als ze ook willen handletteren of iets doen wat ze leuk vinden?

Kijk goed om je heen en zoek naar dingen die je mooi vindt. Zie je een leuke letter, een mooi woord, een schattige tekening, vraag dan om er een foto van te nemen. Zo kan je die later opnieuw bekijken en proberen na te maken. 

En gewoon doen! Je weet pas dat je iets leuk vindt als je het eerst uitprobeert. Verwacht ook niet dat je iets nieuws meteen van de eerste keer kan. Oefenen, oefenen en oefenen. Zo zal je ontdekken dat als je echt iets wil, je meer kan dan je denkt! 

Waar kunnen mensen jouw werk vinden?

Mensen kunnen mijn werk vinden op mijn website www.lettersenzo.be of op Instagram en Facebook @lettersenzo .

Je kunt hier de Ik Ben bestellen waar Febe heeft meegewerkt met haar letterkunsten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *