interview

De creatievelingen van Ik Ben: Joanna Antoniak

Ik Ben wordt gemaakt door verschillende artiesten. Het werk van deze artiesten zorgt dat Ik Ben de uitstraling heeft van een prentenboek. Kinderen kunnen zo hun fantasie de vrije loop laten gaan. In de reeks ‘de creatievelingen van Ik Ben’ vertellen illustrators, fotograaf of hand letteraar zijn of haar verhaal.

Joanna Antoniak omschrijft zichzelf als gevoelig, een echte observator en een vogelliefhebber. Omdat ze graag observeert ziet ze snel details die ze meeneemt in haar illustraties. Dat gevoelige kantje zorgt er nog al eens voor dat ze in tranen naar films of serieus kijkt omdat het haar ontroert. En vogels, de intelligentie en de pracht zorgen dat het Joanna zo erg boeit.

Vertel me, je bent een illustrator. Hoe ben je hiertoe gekomen? Hoe bent u hierin geïnteresseerd geraakt en hoe bent u begonnen?

Toen ik klein was, haalde ik veel plezier uit tekenen. Het was voor mij zo’n leuke bezigheid in het leven en ik denk van waarschijnlijk elk kind wel.
Hoe ouder ik werd, hoe leuker ik het tekenen vond. Maar nog steeds illustreerde ik niet heel specifiek. Tekenen was vooral voor mijn plezier. Ik werd geïnspireerd door andere illustrators en kunstenaars en besloot vier jaar geleden ook weer te gaan tekenen. En dit groeide uit tot het werk dat ik nu mag maken. 🙂

Wat is je favoriete bezigheid buiten het illustreren? En waarom vind je dat zo leuk?

Ik hou van wandelen in de bergen. Maar het is een beetje absurd, want tegelijkertijd heb ik hoogtevrees. Maar wat de bergen geven is geweldig. Ik voel respect voor ze en het is geweldig dat je in de bergen kan genieten van de prachtige uitzichten.
De afgelopen jaren tekende ik vooral op mijn iPad. Ik ben ook een avontuur begonnen met tekenen met kleurpotloden, dus dat komt waarschijnlijk op mijn lijstje favoriete dingen om te doen.

Wat inspireert je bij het creëren van je kunst?

Het leven leven! En kijken wat er om me heen gebeurt; de natuur, mensen en de verbeelding dat ik als kind had (want dat zit natuurlijk nog in me).

Hoe ben je aan de illustraties voor Ik Ben gekomen? Hoe werkte, hoe was je proces?

Ik had gewoon het genoegen om illustraties te tekenen over geweldige onderwerpen die mijn werk een stuk makkelijker maakten.
Ik begon Maria Skłodowska Curie te tekenen door mijn kennis over haar op te frissen. Ik las haar biografie en interessante feiten. Ik printte ook veel foto’s van haar uit het lab om de outfit en andere elementen van haar verschijning zo dicht mogelijk bij de waarheid te houden.

De tweede illustratie voor Ik Ben was iets anders. Het was de bedoeling dat ze zou spreken over de angsten die kinderen in zich hebben. Hier heb ik een paar mensen gevraagd om me ideeën te geven. En dat was nuttig voor mij. Daarna begon ik een schets op een stuk papier, die ik vervolgens overzette naar het grafische programma. Nadat de schetsen waren geaccepteerd, ben ik verder gegaan met de uiteindelijke tekening. Het was een heel leuk avontuur!

Welke projecten zijn belangrijk geweest voor jou als persoon en voor je ontwikkeling?

Op dit moment denk ik dat elke illustratie belangrijk is voor mijn ontwikkeling. Maar de illustraties die ik voor Ik Ben heb gemaakt waren een doorbraak voor mij. Ik heb al eerder iets voor anderen gemaakt, maar de illustraties voor Ik Ben waren erg belangrijk voor me en ik ben blij dat ik ze heb kunnen maken. 🙂

Kun je iets vertellen over dromen die je nog hebt?

Ik zou graag een kinderboek illustreren en het op de plank zien staan in een boekwinkel!

Een klein huisje, met een veranda, waarop ik een schommelstoel zou hebben met een uitzicht op de bergen is ook een droom voor mij. Met veel tulpen in de tuin want daar ben ik enorm gek op.

Welke tip zou je kinderen en volwassenen geven als ze ook willen illustreren of iets willen doen wat ze leuk vinden?

Begin, doe het gewoon!
Ten eerste, vergelijk jezelf niet met anderen. Vergelijken is slecht, maar kennis en inspiratie van iemand krijgen is geweldig. Dus in plaats van te zeggen voor de honderdste keer; maar hij doet het beter – doe het gewoon op jouw manier. Op een dag zul je een rolmodel voor iemand worden. Ik denk echter dat het belangrijkste is dat je tevreden bent met wat je doet. Veel succes. 🙂

Waar kunnen mensen je werk vinden?

Je kunt mijn werk vinden op instagram en Behance. Ik nodig iedereen uit in mijn koninkrijk van illustraties. 🙂

Je kunt hier de Ik Ben bestellen waar enkele illustraties uit Joanna haar koninkrijk zijn terug te vinden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *