Geen categorie

Help mijn kind is te weinig buiten. Op naar 1000 uur buiten spelen!

Ken je dat, je wilt de schermtijd van je kind bewaken maar het lukt niet. Of het nu is omdat het vakantie is, druilerig weer of omdat je zelf nog een lange to do hebt om af te werken.
Elke ouder anno 2021 zal er in huis zijn eigen struggle mee kennen. You’re not alone.
Het is daarom een mooi moment om er op uit te gaan, de natuur in. Hoe? Met de challenge om 1000 uur buiten te spelen!

De invloed van schermtijd op je kind
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: met schermtijd ontnemen we onze kinderen de menselijke interactie met de mensen om hen heen. Met jou als ouder, met de broer of zus of vriendjes. Om te leren dankzij de enthousiaste band met de ander.
Maar ook zijn kinderen bij het kijken naar een scherm enkel alert door alles wat beweegt. Zelfs als het een educatieve game is. En die alerte staat zorgt dat het zenuwstelsel van je kind wordt uitgeput en invloed heeft op het concentratievermogen van je kind als het scherm wordt weggelegd. Volgens Celine Alvarez is dat een probleem bij de kwaliteit van leren en het ontwikkelen van sociale vaardigheden.

Wat is 1000 uur buiten spelen?
In 2013 startte Ginny Jurich met haar kinderen de challenge om 1000 uur buiten te spelen. Het doel van de challenge is om kinderen in de natuur te laten opgroeien zonder tijd achter schermen te besteden. Want zij dacht: als kinderen gemiddeld 1200 uur per jaar achter een scherm kunnen plaatsnemen, dan moet er minstens genoeg tijd zijn om dat om te buiten naar een gezondere oplossing. 

Al zijn dit cijfers uit Amerika, in Belgie kwam uit onderzoek dat kinderen ook al voor 37 procent minder buiten spelen dan kinderen in 2008 deden.  Shocking! En als Nederlandse in Belgie mis ik de speeltuintjes, de hofjes en buitenspelende kinderen op de stoep van de straat. So time to make a change!

Hoe kun je 1000 uur buiten spelen in een jaar?
Mijn hoofd begon al met het kraken van cijfers toen ik over de challenge hoorde. Want het betekent dat je elke dag ruim 2,5 uur buiten moet zijn om over een jaar aan 1000 uur komt. Mijn eerste gedachte: heftig, dat kan toch nooit?! Daarom lieve jij, het is een challenge!

Durf je het aan?
We beginnen met 100 uur buiten spelen met deze drie to go’s:

  1. Niets moet, alles mag. Met teveel druk op dat we de uren moeten halen binnen een bepaalde periode krijg ik het al benauwd. Daarom kijken we per dag of we in de tuin spelen, naar het park fietsen of naar de speeltuin gaan.
  2. Elke week zoek ik twee activiteiten die de kinderen zelfstandig buiten kunnen uitvoeren. Binnen een paar weken hebben we een arsenaal aan activiteiten en kunnen ze dit zelf herhalen. Volg dit pinterestbord voor de activiteiten die we bij ons thuis tot nu toe hebben verzameld. 
  3. Na elke 100 uur buiten mogen de kinderen een uitje kiezen die buiten plaats vindt: de dierentuin, een hoogteparcours, varen over de grachten… 

Tijd tracken
In een tijd waar we onze tijd efficiënt willen indelen, gezond willen leven en nog zoveel meer past het bijhouden van de uren die je buiten bent ook wel.
Om de eerste 100 uur bij te houden heeft Ik Ben voor jou deze tracker gemaakt. Elk vakje telt voor een uur en kan ingekleurd worden. 

Doe je mee? In de Benelux leeft de #1000UurDeDeurUit. Kijk er voor inspiratie en deel je eigen avontuur er ook! Volg het avontuur van mij mee op instagram. En tag je @ikbentijdschrift als je de 100 uur tracker bijhoudt? 

Succes, we can do this! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *